Sidebar

renginys Piliečių mokslasKiekvienais metais balandžio mėnuo pasaulyje minimas kaip Pasaulinis piliečių mokslo mėnuo. Šiais metais Vilniaus universitetas tapo Europos piliečių mokslo asociacijos (European Citizen Science Association – ECSA) nariu. Siekdama praktiškai prisidėti prie šios organizacijos misijos – Piliečių mokslo veiklų skatinimo – Vilniaus universiteto biblioteka kviečia dalyvauti renginyje „iNaturalist: kaip pažįstant gamtą prisidėti prie mokslinių atradimų?“. Piliečių mokslo platforma „iNaturalist“ – puikus pavyzdys, kaip visuomenė gali padėti mokslininkams rinkti duomenis apie gamtą, tokiu būdu prisidedant prie biologinės įvairovės mokslinių tyrimų. Taip pat tai yra naudingas gamtos pažinimo įrankis, kuris praplečia gamtos mylėtojų žinias apie juos supančias gyvūnų, augalų ir grybų rūšis.

Renginio metu susipažinsite su šiuo ne tik pasaulyje, bet Lietuvoje populiariu projektu ir turėsite galimybę praktiškai išbandyti, kaip naudotis „iNaturalist“ mobiliąja programėle. Renginys padės atsakyti į tokius klausimus: kas yra piliečių mokslas? Ar aš, kaip pilietis, galiu aktyviai įsitraukti į mokslinių projektų vykdymą? Piliečių mokslo metodo specifika skleidžiasi būtent per metodo praktiką, tad nepraleiskite progos iš arčiau susipažinti su Piliečių mokslo teikiamomis naudomis ir galimybėmis. Tai galėtų būti jūsų mokslinio projekto, į kurio įgyvendinimą būtų įtraukta visuomenė, atspirties taškas! 

Kaip naudotis „iNaturalist“ supažindins gamtininkas Tomas Pocius. Tomas daug metų vykdo įvairius piliečių mokslo projektus bei organizuoja akis atveriančias edukacijas gamtoje. Po trumpo pasivaikščiojimo Saulėtekio apylinkėse dalyviai ne tik išmoks atpažinti įdomiausius miestų parkuose aptinkamus gyvūnus ir augalus, bet ir įsitrauks į azartą keliančias nacionalines varžybas – kas gamtoje suras daugiausia rūšių.

Renginio data ir laikas: 2024 m. balandžio 18 d. 15.00 val. 

Vieta: renginys prasidės 15.00 val. MKIC Konferencijų salėje. Po trumpo teorinio „iNaturalist“ projekto pristatymo, kviesime jus prisijungti prie išvykos po Saulėtekio apylinkes, kur programėlės pagalba rinksime duomenis apie biologinę įvairovę. 

Kviečiame kuo greičiau registruotis! Dalyvių skaičius ribotas. 

Registracija 

Užsiregistravusiems el. paštu bus atsiųsta papildoma informacija apie tai, kaip reikėtų pasiruošti išvykai po Saulėtekio apylinkes. 
Kilus klausimų, kreipkitės el. paštu   

355081690 223813057134434 5785482677826005385 n

2024-04-09

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku