Sidebar

grobuoniski zurnalaiAkademinėje bendruomenėje vis dažniau imama kalbėti apie grobuoniškus žurnalus. Tai – pagal sukčiavimo schemas veikiančių leidėjų leidžiami žurnalai ir kita produkcija, neatitinkanti jokių mokslo leidiniams nustatytų standartų. Jų leidėjai apsimeta kokybiškais ir tarptautiniais, bet išties nesilaiko visuotinai priimtinų leidybos nuostatų, yra sukurti tik lėšoms pritraukti.

Mokslininkai neretai kreipiasi į biblioteką, klausdami, kaip atpažinti grobuoniškus žurnalus, galbūt yra nepatikimų žurnalų, kurių reikėtų vengti, sąrašas?

Siekiant atsakyti į šiuos ir kitus panašius klausimus balandžio 10 dieną nuo 14.00 iki 15.30 val. Teams platformoje organizuojamai nuotoliniai mokymai. Jų dalyviai bus kviečiami pabūti detektyvais ir patyrinėti, kokiais būdais ir pagal kokius kriterijus vertinama, ar leidėjai bei žurnalai grobuoniški. Mokymuose bus kalbama, kas apskritai yra „grobuoniškas žurnalas“, kuo jis skiriasi nuo „kontroversiško“, kodėl jie atsirado akademinės leidybos ekosistemoje, kokiais triukais bando prisivilioti autorius. Bus galima įgyti žinių, kaip pamatyti raudonas vėliavas, pranešančias apie prastą žurnalo kokybę, akademinės etikos pažeidimus, sukčiavimą ir melą.

Kviečiame registruotis, taip pat registracijos formoje įrašyti leidėjo ar žurnalo, kuris jums asmeniškai kelia klausimų ir abejonių, pavadinimą. Mokymų metu juos analizuosime gyvai, ir kartu pamatysime – galbūt kai kurie žurnalai įtarimus kelia nepelnytai? O galbūt pavojus matomas iš toli?

Registracija

Užsiregistravusiems el. paštu bus atsiųsta nuoroda į paskaitą MS Teams platformoje. 
Kilus klausimų, kreipkitės el. paštu 

2024-04-05

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku