Sidebar

VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (Saulėtekio al. 5) nuo balandžio 8 d. bus galima pamatyti parodą „Autizmas – dalis manęs“.

Balandis visame pasaulyje minimas kaip autizmo supratimo mėnuo, gegužė – kaip įvairovės mėnuo. 2019 metais įvyko pirmoji konferencija Lietuvoje, skirta autizmo spektro sutrikimą turinčių suaugusiųjų temai aptarti, ir nuo to laiko Vilniaus universitetas aktyviai bendradarbiauja su organizacija „Draugiški autizmui“. Dėl šio bendradarbiavimo organizuoti ne vieni mokymai dėstytojams ir kitiems bendruomenės nariams apie tai, ką reiškia būti neuroskirtingu studentu ar darbuotoju.

Kilnojamąją parodą „Autizmas – dalis manęs“ sudaro 15 knygos iliustracijų su trumpais faktais apie autizmą lietuvių ir anglų kalbomis. Tai – iliustratorės Tatjanos Pleskevičienės piešiniai iš šiemet „Baltų lankų“ leidyklos išleistos knygos „Autizmas – dalis manęs. Autistiški suaugusieji savo pačių žodžiais ir specialistų akimis“.

Paroda kvies sužinoti įvairių ir galbūt daugeliui nežinomų faktų ar mitų apie šią diagnozę. Pavyzdžiui, kad Holivudo filmai ir žiniasklaida yra suformavę neteisingą įspūdį, jog autizmo bruožų turintys žmonės pasižymi „supergalėmis“. Išskirtiniai žmogaus gebėjimai vadinami Savanto sindromu, tačiau tik vienas iš dešimties autistiško elgesio žmonių turi savantams būdingų bruožų.

„Visuomenei dažnai kyla sunkumų suprantant autizmą. Autistiški žmonės labai skiriasi vienas nuo kito – jų gebėjimai bei patiriami sunkumai yra nevienodi. Aš taip pat esu autistiška moteris. Man kyla sunkumų žodžiais išsakant jausmus bei pojūčius, bet galiu visa tai nupiešti. Noriu kurdama padėti geriau pažinti ir suprasti unikalų suaugusių autistiškų žmonių pasaulį, paneigti dažniausiai girdimus mitus, susijusius su autizmu“, – sako iliustratorė T. Pleskevičienė.

Siekiant plačiau visuomenę supažinti su autizmo spektro sutrikimu ir gimė idėja apie parodą, keliaujančią po Lietuvą, – pasakoja parodos iniciatorė, organizacijos „Draugiški autizmui“ įkūrėja, naujos knygos „Autizmas – dalis manęs. Autistiški suaugusieji savo pačių žodžiais ir specialistų akimis“ bendraautorė Barbora Suisse.

Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC, hole) Saulėtekyje paroda veiks nuo balandžio 8 d. iki 16 d.

Informaciją pateikė Ramunė Gedvilaitė 

2024-04-04

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku